Manipulareee !

Contribuții la realizarea unui algoritm de detecție a manipulării prin text.

Se verifica un text. Se numără ”cuantificatorii universali” (intodeauna, niciodată, toți, toate, nimeni, universal) din acel text Dacă aceștia sunt mai mulți de 4 la fiecare 10 fraze atunci textul este incorect logic. Sau este religios.

Dacă nu sunt atăt de mulți se verifică textul de la capăt. Textul conține nume de produse sau incearca sa vândă ceva? Atunci textul este o reclamă.

Inconsistent: textul spune aproape nimic dar promite mult în titlu. Este o momeală ca să te expui la reclamele care apar pe lângă.

Câte propoziții conțin cuvântul trebuie (sau formulări cu acelaș sens) adresat cititorului? Dacă sunt mai mult de 1 la 4 fraze, textul este o reclamă.

Afirmațiile conțin cuvinte vagi. (ajută la…, îmbunătățește…, sunt discutabile, sunt adevărate intr-o oarecare măsură dar nu le luați ca pe niște legi.

Text la mâna a II-a (conform informațiilor de pe site-ul) Este doar un text din alt context.

Afirmații neverificabile (S-a descoperit, cercetătorii englezi,) vezi paragraful precedent.

Sursa este menționată dar sursa conține afirmații neverificabile. Sau se menționează procente fără a explica metodologia de măsurare. Astea sunt opinii. Valorează cât moralitatea emitentului.

Îți vine să crezi, îți suna corect, pare coerent și spui la cel puțin o altă persoană, atunci poți fi un distribuitor de știri false. Aflași acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: