Erata

Pentru că au trecut ceva ani de când mă dau cu vorbele pe acest blog trebuie să fac două precizări noi la idei mai vechi pentru că abia acum remarc unele aspecte.

Unu

Pe Culianu îl citam aici:

“”Dacă religia funcționează ca un software în interiorul societății umane atunci s-ar putea ca societatea să nu fie capabilă să răspundă decât la mesajul religiei”” … ””Viitorul apropiat al societăților sau al grupurilor sociale să poata fi reprogramat””

Ceea ce spunea despre religie cred că este valabil pentru toate poveștile în care credem (și n-avem încotro pentru că altfel lumea (ni)se dezintegrează (vai)) Prin aceeași neuroni (specializați?) trece și povestea banilor, a poporului, diavolul, democrația, țara, conspirațiile. Caitlin Jonstone, unul din cei mai lucizi jurnaliști numește ”narațiune” (narrative) ceea ce Culianu numea ”religie”

””De la începutul civilizației, indivizii puternici au controlat povestirile pe care oamenii le cred despre cine sunt, cine este responsabil, cum se comportă un bun cetățean, ce grupuri ar trebui iubite, ce grupuri ar trebui să fie reduse la tăcere și ce se întâmplă cu adevărat în lume . (Caitlin Jonstone- rougue jurnalist)””

Articolul despre Eliade și Culianu are deci o concluzie mult mai grea: Soarta lumii ar putea fi în mâinile oricăruia dintre noi (fără deosebire de cultură, inteligență, rasă sau ce alte cuvinte folosiți ca să nu empatizați cu lumea)

DOI

Pentru că povestea ta este acum influențată de IA (inteligența artificială) fac și o precizare la articolul despre Albert-László Barabási

””A mers la Vodafone- Paris și le-a zis: „Dați-mi acces la toate informațiile care le obțineți de pe telefoanele clienților voștri … vreau să văd ce se poate face cu datele acestea”. Le-a primit și după câteva luni le-a dat o listă: „Acestea sunt persoanele care vor face cerere să plece de la voi la concurență în următoarea lună.” Și a avut dreptate.””

Ce este musai să precizez:

Că în anul 2000, poate 2005 (cifra nu este sigură) un pionier al științei rețelelor, românul (de origine:))) Barabasi avea o listă care prezicea acțiunile unor oameni înainte ca acei oameni să decidă (să fie conștienți) despre acțiunile lor viitoare.

În fața spaimei de viitor, pentru că e vorba de viitorul omenirii, oamenii sunt cei care (creează) aduc monstrul deci nu ne așteaptă nimic rău (deși va fi greu).

Există totuși un diavol care ne-a cuprins și cred că îl văd. Ok, ok, trec, mă duc iar pe la psihiatru, dar ascultați ce vă zic: Frica însăși este bestia.

Mâine baciul ungurean și cu cel moldovean îmi cercetează urechea cu baltagul dar răul cu care mă confrunt este doar teama și panica la aflarea veștii.

Nu sunt mortale Coca Cola, Facebook-ul sau PSD-ul. E răuvoitor ăla care zice că suntem trecuți de marginea prăpastiei; ăla care împrăștie spaimă.

Așa că suspectez la maxim nu ortacii ciobani care (era normal, știam că) vor oile mele, ci miorița asta stearpă-strămioară care-mi bagă frica-ntre coaste.

Urmare a celor de mai sus mi-am reajustat pentru confort bula de social media în așa fel încât să nu mai aud griji, frici, rahaturi de care să mă feresc, pericole pentru țară și popor, etc.

pentru că bula mea socială este făcută de oamenii cu care aleg să îmi petrec timpul și este făcută de IA (care nu e om – e ca și drobul de sare)

(scuze pentru unfollow-uri) dacă vă e dor de contul meu de Fb abonați-vă la acest blog sau haideți să ne plimbăm prin păduri cu scopul de a ne updata reciproc „naratiunea

Că a venit Enantiodromia (cuvânt de la Heraclit, hi hi! )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: