Omul care poate controla lumea

Așa era numit Albert-László Barabási născut în România (Satul Cârța) cu studii de fizică la Institutul de la Măgurele și matematică în Ungaria pentru că a publicat ajuns american o carte cu titlul „Linked”

A mers la Vodafone- Paris și le-a zis: „Dați-mi acces la toate informațiile care le obțineți de pe telefoanele clienților voștri și, ca să fie legal, scoateți numele abonaților. Eu vreau să văd ce se poate face cu datele acestea”

Le-a primit, că avea o legitimație de cercetător american. După câteva luni s-a întors și le-a dat o listă: „Acestea sunt persoanele care vor face cerere să plece de la voi la concurență în următoarea lună.” Și a avut dreptate.

 

„Teoria hub-urilor” a lui Albert-László Barabási a revoluţionat teoria sistemelor. Experimentele sale arată că orice reţea, de la cele de socializare, cele 5 miliarde de websiteuri, lanţul trofic, afacerile şi comerţul, evoluţia aşezărilor urbane, comportamentul uman, metabolismul proteinelor intracelulare, toate pot fi descrise prin aceleaşi legi matematice. Orice reţea este organizată în noduri – elementele sistemului – şi muchii sau linii – care reprezintă interacţiile dintre aceste elemente.

„Bursts” e a doua carte a lui Barabas despre tipare ascunse in tot ceea ce facem. Este o carte bogată și care luminează un subiect de vârf: modelele mobilității umane într-o epocă de supraveghere totală. Structura narativă a cărții provocatoare a lui Barabasi imită modelul mișcărilor accelerate, Sculptorul post-modern, un revoluționar maghiar medieval și Albert Einstein converg în cele din urmă într-o singură temă: comportamentele noastre nemulțumite sunt guvernate de un înțeles mai profund, care poate fi descifrat doar prin lentilele curajoase ale matematicii „.

L-au ridicat în slăvi oamenii de la CIA până le-a oferit suportul ștințific pentru a  decide cine poate fi ucis cu dronele americane in orientul apropiat.

Huburile sunt doar o altă teorie. De la Socrate încoace tot apar de astea care nu au legătură cu realitatea decât în Limitele lui Gödel. Simplificat la maxim acesta (Kurt Gödel (1906–1978)) a dovedit din 1941 că o teorie este fie completă (acoperă toată aria cercetată) dar ilogică, fie este logică dar incompletă.

Alte teorii despre studirea rețelelor: http://blog.mihaimoga.com/post/59979417157/social-network

Publicațiile lui Barabasi: http://barabasi.com/

5 răspunsuri la „Omul care poate controla lumea”

  1. O intrebare: Crezi ca civilizatia actuala merge inevitabil spre autodistrugere sau ca in urmatoarele sute de ani va reusi sa faca saltul tehnologic pentru a calatori in univers si a coloniza alte planete?

  2. Maestre ti se pare deplasata intrebarea mea?

    1. Nu știu! Nu ai decât 2 opțiuni, si sunt plasate invers. Cred că o să fie bine dar vom traversa iadul. Și nu cred într-un viitor (cosmic) fără să rezolvăm problemele care ne-au adus aici. Mai sunt variante de viitor care s-au pus în mișcare….
      te rog, „maestre” ăsta e la mișto; poți să încerci cu Nea’ Gică daca ai sub 20 de ani. salut

  3. Chiar nu e misto, asa ma adresez eu. Si eu banuiesc ca vom avea parte de calamitati in urmatoarele decenii. Sper ca vor exista vizionari printre cei care concentreaza foarte multa putere si nu ma refer la politic. Eu tot sper sa apuc prind sfarsitul motorului prin combustie interna. Moartea lui antreneaza inevitabil transformarea societatii actuale. Solutii energetice viabile in afara de cele cunoscute sunt sigur ca exista. Dar om trai si om vedea… Cu voia Domnului!

  4. […] Pentru că povestea ta este acum influențată de IA (inteligența artificială) fac și o precizare la articolul despre Albert-László Barabási […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: