Așa era numit Albert-László Barabási născut în România (Satul Cârța) cu studii de fizică la Institutul de la Măgurele și matematică în Ungaria pentru că a publicat ajuns american o carte cu titlul „Linked”
A mers la Vodafone- Paris și le-a zis: „Dați-mi acces la toate informațiile care le obțineți de pe telefoanele clienților voștri și, ca să fie legal, scoateți numele abonaților. Eu vreau să văd ce se poate face cu datele acestea”
Le-a primit, că avea o legitimație de cercetător american. După câteva luni s-a întors și le-a dat o listă: „Acestea sunt persoanele care vor face cerere să plece de la voi la concurență în următoarea lună.” Și a avut dreptate.
„Teoria hub-urilor” a lui Albert-László Barabási a revoluţionat teoria sistemelor. Experimentele sale arată că orice reţea, de la cele de socializare, cele 5 miliarde de websiteuri, lanţul trofic, afacerile şi comerţul, evoluţia aşezărilor urbane, comportamentul uman, metabolismul proteinelor intracelulare, toate pot fi descrise prin aceleaşi legi matematice. Orice reţea este organizată în noduri – elementele sistemului – şi muchii sau linii – care reprezintă interacţiile dintre aceste elemente.
„Bursts” e a doua carte a lui Barabas despre tipare ascunse in tot ceea ce facem. Este o carte bogată și care luminează un subiect de vârf: modelele mobilității umane într-o epocă de supraveghere totală. Structura narativă a cărții provocatoare a lui Barabasi imită modelul mișcărilor accelerate, Sculptorul post-modern, un revoluționar maghiar medieval și Albert Einstein converg în cele din urmă într-o singură temă: comportamentele noastre nemulțumite sunt guvernate de un înțeles mai profund, care poate fi descifrat doar prin lentilele curajoase ale matematicii „.
L-au ridicat în slăvi oamenii de la CIA până le-a oferit suportul ștințific pentru a decide cine poate fi ucis cu dronele americane in orientul apropiat.
Huburile sunt doar o altă teorie. De la Socrate încoace tot apar de astea care nu au legătură cu realitatea decât în Limitele lui Gödel. Simplificat la maxim acesta (Kurt Gödel (1906–1978)) a dovedit din 1941 că o teorie este fie completă (acoperă toată aria cercetată) dar ilogică, fie este logică dar incompletă.
Alte teorii despre studirea rețelelor: http://blog.mihaimoga.com/post/59979417157/social-network
Publicațiile lui Barabasi: http://barabasi.com/
Lasă un răspuns