„meme”

Este un fel de cărămidă a culturii. Aşa îi zice: „meme”!  Găsiţi definitii oficiale la sfârşitul articolului. E o idee care intră în Cultură. O etichetă de care mintea nu mai scapă fără terapie.

Cel mai bun exmplu este Elena Udrea, pentru că atunci când Ponta a propus-o pe concetăţeana Cazanacli la nustiuce funcţie, fiecare consumator de ştiri a numit-o „Blonda lui Ponta” fără să poată face abstracţie de precedent. Nu a mai contat nici că premierul are una blondă soţie acasă.

Există Elena din Troia bine înţeles, dar istoria a cam ieşit din cultura generală. Există tot atâtea precedente câte femei frumoase la vârf. Statistic vorbind, greşim în oareşce proporţie dar nu ne mai preoucupă asta. Iată, acesta este un „meme” o chestie care îţi intră în cap şi nu mai gândeşti ulterior fără.

E semnificativ să recunoşti aceste idei. Forţa le este colosală: „Armies cannot stop an idea whose time has come” zicea Victor Hugo. Repet în româneşte că e important: Armatele nu pot să oprească o idee al cărei timp a venit.

În 26 februarie orele 18:14 ora scoţiei un meme rochie_sursa_ht_48476700(hashtag #thedress (pe Facebook, Twitter, Google+ Instagram)) a pătruns în cultura globală şi acum pentru că lumea e un cocoloş de conexiuni (vezi megaharta la final) putem să studiem fenomenul „culoarea rochiei„.

Cupluri s-au despărţit, Încă se calculează numărul(miliarde) de vizionări, recorduri de audienţă s-au pulverizat, teoreticienii viralului încă mai studiază. Puţin peste 20% dintre cei care privesc poza văd albastru cu negru si restul o percep alb cu auriu. Explicaţiile şi glumele sunt demne de un eveniment istoric de la „acum ştiu cum să recunosc extratereştrii” până la docţii care discern dacă „priveşti cu mintea sau cu ochii”

Pentru 48 de ore subiectul a captat atenţia omenirii. Esenţialul e că aceeaşi imagine era atât de incredibil de diferit privită încât un şoc (memorabil deci cultural) s-a produs.

Acum e normal să trăim diferit aceeaşi experienţă.

Oare cât de diferit? Întrebarea asta mă sperie, dar întrebarea asta conţine (este?) o cheie esenţială a conştiinţei. Nu cred că mai poate un spirit cinstit declara un fenomen imposibil, nu cred că mai au rost spitalele de nebuni. ( Mă luă valu’.)

Sunt peste 7 miliarde de raspunsuri încă incomplete la întrebarea „cine sunt?” Tot nerăspunsuri la întrebarea „Care este zeul tău?” şi putem să aplicăm această proaspăt descoperită relativitate faţă de propria minte (veşnică incertitudine?) putem s-o aducem în orice fapt de viaţă.

Armatele nu pot să oprească o idee al cărei timp a venit” zicea Victor Hugo şi ruso-americanca Ayn Randt: „Dacă banul este sursa tuturor relelor atunci care este sursa banilor”1069646562-lgl-2d-4096x40962

http://ro.wikipedia.org/wiki/Meme

http://en.wikipedia.org/wiki/Meme

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_meme

2 răspunsuri la „„meme””

  1. …sursa banilor este dracul ala clasic de din imageria crestina care are coarne si coada…ala a inventat banul si reificarea prin bani si p;us valoareeee…

  2. …fara meme fiecare om ar trebui sa inceapa civilizatzia de la zero si sa o faca foarte bruscv si exact pentru a-si face un ou fiert…faptul ca nu facem asta se datoreaza memelor si modului de folosire a lor…facem ceea ce am fost invatzatzi sa facem…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: