cum să trăiești 1000 de ani

Soluția Pinul Negru de Banat. (foto în titlu Radio Reșița)

Iarna 2019-2020 în plin avânt pandemic zăpadă a fost mai puțină dar vânturile și-au făcut de cap în Valea Cernei. Câteva mii de tone de lemn (fag mai ales) au trebuit extrase din pădure ca rezultat al doborâturilor de vânt. Se scot ca ”să nu se coacă” (crapă neuscându-se corespunzător și-și pierd valoarea)

Ceea ce este surprinzător este că nu am văzut și nici nu s-a raportat nici un exemplar de Pin Negru doborât de vânt.
Dacă știți unde crește, dacă ați fost măcar odată până la Crucea Albă să vedeți acele exemplare cu diametrul de peste un metru, sunteți de acord că avem ceva de învâțat despre reziliență (rezistența la șocuri) de la vedeta Parcului Național- Pinul Negru de Banat.

Crește greu, crește izolat, crește fără resurse, crește acolo unde nici un alt arbore nu se aventurează, Și la finalul copilăriei,când are (!!!) peste 100 de ani și sub 20 de centimetri diametru este bine înfipt în sol și cântă în vânturi de peste 100 km/oră fără să-i pese.

Noi oamenii facem de vreo 200 de ani exact pe dos: Ne rasfățăm copii, îi ferim, ne place salteaua moale și carnea gata tocată. Evităm cearta cu șeful și refuzăm orice efort mental; alegem calea ușoară și alergăm după confort.


Am inventat chiar instituții care ne apără azi chiar de noi înșine! Și care instituții acum ne cam încalecă…

Pinul negru de Banat a rezistat în iarna 019-020 la cele mai tari vânturi din ultimii 10 ani și oamenii sunt obligați să-și pună masca pe gură când strănută.

Când o să afle presa și guvernul ce microbi avem în intestinul gros vă dați seama că vânturile date de oameni vor fi absolut interzise…

Un răspuns la „cum să trăiești 1000 de ani”

  1. […] Despre astea scriu în ”blogul de la servici”. Sau citește doar:Soluția Pinului Negru de Banat pentru o viață de 1000 de ani. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: