Turismul Ecologic

Este cel mai des definit ca

”Recreere responsabilă prin implicare asupra păstrării durabile a calităților mediului sau a comunității vizitate.”

Este perceput de obicei ca

”turism cu grijă pentru a nu lăsa gunoaie și nici distrugeri ale zonei vizitate.”

Ceea ce sunt mai puțin cunoscute și unora neplăcute sunt laturile responsabilitate și implicare pe care încerc să le detaliez în speranța că provoc o cât de mică temă de meditație asupra felului în care vă petrceți vacanțele.

Suntem educați să fim responsabili de mai bine de 100 de ani. Dar educația pentru responsabilitate se referă la atitudinea față de oameni. Cei născuți înainte de 2000 și mulți din următorii învață că omul este stăpânul absolut al naturii ceea ce este greșit conform științei din ultimii ani.

Astfel responsabilitatea care este mai mică sau mai mare, diferită de la om la om (ne-)ar fi bine s-o extindem asupra a tot ceea ce este viu. Chiar și ceea ce ne poate face rău (viperă, viruși) vii fiind, trebuie protejat ca să ne protejăm.

„E o competiție între noi și patogeni. Ne luptăm pentru noi ca specie. E normal să încercăm să eradicăm aceste boli. Dar totul are un cost. Suprapopularea e unul dintre ele.”
Andrei Mihalca, profesor de parazitologie
Citat din PressOne

Nu-ți pasă de ce lași în urma ta? –– Ești (mental) în secolul trecut!

O componentă a turismului ecologic este implicarea. Și e neplăcut să cheltui timp și efort informându-te și muncind pentru ceva ce-ți aparține dar este atât de vag (azi…) precum interesele generațiilor următoare. Sau binele gândacului numit ”Croitorul Alpin.”

În toată discuția asta despre turismul ecologic implicarea aduce o mare oportunitate pentru dumneavoastră: Vacanța personalizată. Vacanța așa cum o cere sufletul tău, vacanța care-ți recuperează oameni dragi, vacanța în care scapi de stress și lumea în urma ta rămâne mai frumoasă.

Pentru asta e nevoie de efort din partea ta. Croiește-ți proiectul de vacanță cu mai multă atenție cu mai mult efort de informare, cu gândul la propriile nevoi.

Reclama nu este informare, să fii tratat ca un rege nu este sănătos, Dorințele nu sunt nevoi. Munca de plăcere este mai sănătoasă decât somnul în aer poluat.

Iată un articol care conține și câteva exemple.

ecoturism – formă de turism în care principalul obiectiv este observarea și conștientizarea valorii naturii și a tradițiilor locale și care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să contribuie la conservarea și protecția naturii;
b) să utilizeze resursele umane locale;
c) să aibă caracter educativ, respect pentru natură – conștientizarea turiștilor și a comunităților locale;
d) să aibă impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural și socio-cultural
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: