Imunitate (doi)

Sistemul imunitar este format din linii de apărare (genetice sau dobândite) din ce în ce mai specializate către interior.

Începe cu neurologia: nervii produc durerea pe care n-o bagi în seamă. Ești atent dar nu la tine însuți. Și (cândva) durerea devine acută și n-ai încotro ești atent. Atenția proiectată conștient asupra unei zone interioare poate face minuni dar n-avem timp de asta, luăm o pastilă. Tratăm simptomele (tratament simptomatic) luăm o pastilă care amorțește nervii ce transmiteau durerea.

Rănile de piele produc durere și ca să nu se infecteze Sistemul Imunitar transportă prin limfă și sânge tot ce este necesar (anticorpi și fagocite (vag denumite momentan)) și transportă chiar niște celule stem care cârpesc pielea. Dacă dai cu spirt, bioxiteracor sau alte antibiotice de fiecare dată imediat ce te julești, după un număr (mare) de ani nu mai trimite imunitarul tău nimic. Dacă se face galben(dezgustător!) înseamnă că s-a dus o bătălie în locul ăla și puroiul este format din celulele care au murit în bătălie (dușmani(patogen) sau prieteni(leucocite)).**

Căile respiratorii sunt protejate de mucus (în nas se numesc muci) Urechile conțin ceară. Astea au rolul să lipească microrganismele pentru a nu pătrunde în interior. Organele sexuale sunt curățate cu jeturi de urină de câteva ori pe zi iar ce ajunge în stomac greu mai poate rămâne viu. Ochii se curăță cu lacrimi, tusea și strănutul curăță calea către plămâni. Intestinul gros și vaginul(mai ales) sunt apărate de microbi (biodiversitatea intimă) care sunt în simbioză cu restul organismului din primii ani de viață.

După durere urmează inflamarea zonei unde se duce bătălia și creșterea temperaturii. Este urmare a creșterii fluxului sanguin în zonă. Dacă bătălia e grea, multe resurse se consumă acolo. Nu ai poftă de mâncare pentru că stomacul ar consuma energie, gândești greu și vezi ca-n ceață pentru că alt mare consumator este creierul. De aici încolo nu mai ești chiar conștient, partea de suprafață a creierului devine lentă și fie adânc în subconștient era un dumnezeu care te apără acum, fie afară din corp este un (înger) medic care citește simptomele și știe, și vrea, și are cu ce, și are cu cine să te ajute.

Bătălia este în toi și tu zaci. Luptă celulele albe (leucocite) din sânge. Apar fagocitele care mănâncă tot ce este străin și alte resturi. Sunt zeci de feluri de leucocite și fagocite. Plasma aduce câțiva soldați NK-limfocite (dela Natural Killer) și celule care fabrică cytokinele(mici proteine) care unele se lipesc de inamici demascându-i altele declanșază transformarea grăsimilor în energie și soldați. Ei, cytokinezăriile aste sunt rău derutate de coronavirus.

Deja suntem în SF continuăm: Intră în acțiune ”sistemul complementar” care este o cascadă de chimicale și atacă tot ce e străin făcând mai ușoară bătălia pentru ”ai noștri”. 

Celălalt, sistemul imunitar achiziționat (dobândit) este foarte specific unui anumit agent patogen. Imunitatea dobândită poate oferi și protecție de lungă durată; de exemplu, cine a făcut rujeolă n-o mai face. Uneori, nu oferă protecție chiar pe viață (varicela). Răspunsul dobândit al sistemului distruge agenții patogeni invadatori și orice otrăvuri pe care ăștia le produc. Uneori, sistemul nu este în măsură să distingă nocivul de moleculele străine inofensive; efectele acestui lucru pot fi astmul sau orice altă alergie( la fân, praf sau ambrozie). Antigenii sunt orice substanțe care determină răspunsul imun dobândit. Celulele care efectuează răspunsul imun dobândit sunt celule albe din sânge (limfocite). Două clase mari principale – răspunsurile la anticorpi(celule B) și răspunsul imun mediat de celule(limfociteT). În răspunsurile la anticorpi, celulele B sunt activate pentru a secreta anticorpi, care sunt proteine ​​cunoscute și sub denumirea de imunoglobuline. Anticorpii călătoresc prin fluxul sanguin și se leagă de antigenul străin, dezactivândul.**

woman sitting on brown stone near green leaf trees at daytime
Fotografie de Min An 

Ce faci când dai de belea? Este întrebarea.

  1. Cauți vinovați înafara zonei tale de influență (conspirații, guvernanți, dușmani) îi înjuri, le transmiți ura ta și îți vezi de treabă
  2. Cauți ajutor soluții înafara ta (pastile, doctori, pile)
  3. Te vindeci singur, cu sprijin spiritual.  (biserică, meditație, Zamolxe, etc.) Dacă scapi, devii mai puternic spiritual și fizic. Dar bănuiesc că trebuie niște ani de antrenament zilnic înainte de necaz.

Suntem specialiști să folosim soluțiile 1 și 2 și suntem fățarnici la maxim încercând ultima soluție. Despre asta, despre opțiunea 3 care este putere și umilință în acelaș timp  este următorul articol Imunitate (trei) Nu este vreun mumbo-jumbo, puterea interioară este cu noi de pe vremea matriarhatului și este confirmată de multe povești extraordinare și cercetări neurologice. Numai că e nevoie de practică (mintea se antrenează ca și mușchii) și e vorba de echilibru și atenție.

**Pentru cei care vor să învețe mai mult notați și aflați ce sunt: anticorpii, fagocitele, patogenii, leucocitele, imunoglobinele și antigenii.  
”Ai învățat” atunci când poți să explici unui prieten ce sunt astea iar ăla pricepe. Asta fac eu aici: explic să verific dacă am învățat.
Dacă nu pricepeți ceva întrebați-mă că nu știu dar mă obligați să învăț…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: