Imunitate (unu)

În 1775

nor
Pagină din ”Lettere odeporiche”, cunoscută în română sub titlul ”Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei”

Francesco Griselini trimis de Împărat să vadă ce oferă Banatul ”Sfântului Imperiu Roman de Apus” menționează căteva zeci de tratamente folosite de țăranii români și (!) observă în Mehadia o metodă de vaccinare tradițională (dacică, na!) cu 30 de ani inainte de inventarea vaccinului. (vezi foto alături)

Ceea ce susțin din ”capul locului” * este că una din sursele de unde e bine să înveți când dai de belea sunt tradițiile și bătrânii care îi sacrificăm așa de ușor zilele astea.

Era o vreme când nu existau orașe: erau târguri. Era o vreme când satul întreg ținea post. Nu neglijați câtă eficiență avea obiceiul care impunea 40 zile de curățire profundă (ehe!) prin postul paștelui (cel mai aspru din an) urmat de toată-lumea-pupă-aceeași-icoană (imunizare în grup) și abia apoi dezlegare…

Imunitatea este chestia care te apără de boli. 

Sistemul imunitar este format din celule care pleacă din șira spinării (celule stem) și se schimbă apoi, în funcție de locul unde are de luptat, se schimbă în apărători care ucid bâzdâgăniile (îmi place cuvântul ăsta!).

Dar SIDA și probabil coronavirusul(!) sunt letale pentru că hăckuiesc (deturnează, întorc pe dos) sistemul imunitar. Și decese, boli grele nu doar infecții sunt uneori urmare a unui sistem imunitar prea tare sau prea slab.

Nu îți este de folos un sistem imunitar puternic ci unul echilibrat.

Tulburările sistemului imunitar pot duce la boli autoimune, boli inflamatorii și cancer.

  • Imunodeficiența apare atunci când sistemul imunitar este mai puțin activ decât normal, ceea ce duce la infecții recurente uneori mortale. La om, imunodeficiența poate fi fie rezultatul unei boli genetice,  condiții dobândite (cum ar fi HIV / SIDA) sau utilizarea medicamentelor imunosupresive (cum iau și cei alergici).
  • Autoimunitatea rezultă dintr-un sistem imunitar hiperactiv care atacă țesuturile normale ca și cum ar fi organisme străine. Bolile autoimune obișnuite includ tiroidita lui Hashimoto, artrita reumatoidă, diabetul zaharat tip 1 și lupusul nuștiucare.

Nu se știe de ce se se strică sistemul imunitar sunt vreo 6 teorii. Eu sunt adeptul teoriei care zice că prea multă igienă strică; (e singura pe care o înțeleg dar nu explică chiar tot)

Sistemul imunitar este foarte personal dar e ca un râu cu trei afluenți:

  • Genetic (Stră-moșii …tradiția …bătrânii)(înnăscut)
  • Achiziționat (dobândit…experiență) pe parcusul vieții pentru că toate bolile care nu te-au răpus te-au imunizat.

Astea două se derulează inconștient; observi rezultatele (muci, mâncărimi, febră, tuse,) sau ești căzut la pat și doar suferi fără să mai observi prea multe.

  • Conștient faci chestii să trăiești mai mult și mai sănatos (mergi la sală, mănci legume, muncești :-)), iei pastile,) Trăiești atent. Foarte discutat în ultimul timp.

Asa e croită fiecare triadă de Om: Genetică+Experiență+Conștiență**

Și astea trei sunt …tu. Primele ți-au salvat viața de sute de ori până acum. Singura care poate să le schimbe pe celelalte două este ultima -Conștiența. (zice Bruce Lipton)

După 1800 până recent în ’89 chimiști și mari specialiști au studiat compoziția ”izvorului de ochi” de la Băile Herculane ca să afle de ce este folosit de cel puțin 1800 de ani la tratarea bolilor de ochi. Rezultatul nu a mai fost băgat în seamă pentru că era neașteptat: Apa termală nu conține nimic util ochiului, dimpotrivă. Emană gaze care sunt ușor iritante. 

Aici este marele secret al băilor termale: Iritarea blândă a organismului declanșază procesul intern de vindecare aflat în fiecare om. Declanșază Sistemul Imunitar care își face treaba: Vindecă.

*expresia vine de la prășitul manual cu sapa…
**(al Tatălui al Fiului și al Sfântului Duh) (despre conștiință nu discutăm; ne depășește) (uneori este nimerit în loc de experiență, educație) (Știi multe despre genetică pentru că ai putea să povestești ore întregi despre copilărie-părinți și unii bunici…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: