Pandemie (I)

Ați auzit expresia ”Lua-te-ar  Gaia să te ia!” 😃

Cifra precisă aici dar sunt pe pământ 7 770 000 000 oameni*.  Ca să vizualizați cifra îi pun să se țină de mâini și astfel înconjoară pământul de 300 de ori! sau incercați să-i vedeți pe toți aici.

Tot ceea ce consumăm este luat din natură. Tot, de la hrana zilnică la rachetele cosmice sunt extrase cumva din Pământ. TOT.

Ca să punem situația în termeni mai simpli: 10 persoane sunt pe-un vapor de 20 000 metri pătrați** (4 terenuri de fotbal) și fac focul, fac case, unii au confort, dar toți până la ultimul extrag, ard și prelucrează materia aceași ambarcațiuni pentru a trăi.

Acum 6000 de ani era unul singur pe arcă. De 50 de ani mărimea plutei a început să scadă. Deșeurile toxice produse nu sunt aruncate peste bord.

man in face mask kissing hand

Orice decizie îi afectează pe toți ceilalți, dar ceea ce vedem doar acum, gesturile fiecăruia afectează barca! Până în anul 1800 nu ne-am scufundat pentru că ne temeam de un șef suprauman, atotștiutor, omnipotent: Dumnezeu.

De o vreme, încet, încet realizăm că bătânul e mort în spiritele majorității.

Și problema e mult mai gravă: barca e vie: Natura!  Gaia! Indiferentă față de timp, indiferentă la ”bine” și ”rău” Natura ESTE viața și diversitatea care aduce adaptare vieții. Din când în când Natura golește barca.

Dintre toate speciile care au existat pe Pământ, 99,9 la sută sunt acum dispărute. Multe au pierit în cataclisme (5 până acum).
Conform unui sondaj recent, șapte din zece biologi cred că în prezent suntem în criza unei a șasea extincții în masă. Unii spun că ar putea ”sterge” până la 90% din toate speciile care trăiesc astăzi.

Pe măsură ce specialiștii dezbat problema, se pune întrebarea dacă o specie – Homo Sapiens – poate declanșa a 6-a extincție în masă

Here we go again: Earth's major 'mass extinctions'

*Când am început să scriu

** S-au folosit la calcule suprafața Terrei actualmente arabilă. 31,000,000 km²

two people showing fear on coronavirus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: