Pandemie (II)

total-covid-deaths-per-million

Ceea ce este liniștitor în graficul ăsta este că estul o duce mai bine. Ceea ce este cumplit este ipoteza că noi suntem în 27 martie unde era Elveția pe 13 martie. (adică ne paște răul de Paști!) Am adăugat Etiopia pentru că are totuși 114 milioane de oameni 16 infectați nici un mort. E bine managerizată epidemia sau vor avea soarta Italiei peste o lună?

covid-19-total-confirmed-cases-vs-total-confirmed-deaths

România este intre Irlanda și Israel. Se pare că măsurile luate de guvernanți ne țin în mijlocul plutonului (foarte mișto!). Dar aceeași informație poate fi înțeleasă iarăși catastrofal dacă ne gândim că mai avem 2 saptămâni până ne comparăm cu vesticii.

Ceea ce încerc să spun este că cifrele sunt absolut neconcludente: Poți să susții cu cifre orice. Punem la socoteală și că toate guvernele lumii mint de rup în zilele astea.

Încercăm niște concluzii?

  • Nu putem evita avalanșa de informații.
  • Orice informație ajunsă între urechi (în creier, binențeles) poate fi interpretată ca o veste bună sau ca semnul unui dezastru.

Bătălia în care ne aflăm se duce acolo în capul fiecăruia. Acum un an auzeai la servici ”Eu am făcut o gripă, aveți grijă să n-o luați” și toată lumea își vedea de treabă.

Acum dacă faci temperatură e ca și cum i-ai ucide cu mâna ta pe toți cei apropiați și pe toți pe lângă care treci.

Dar diferența este aproape toată în capul nostru.

9000 de morți în Italia ! (până acum) Dar italia are 14 milioane de oameni peste 65 de ani, 70% trăiesc în orașe, În spania sunt peste 80% orășeni. Etiopia 21% la oraș media de vârstă 19 ani!   România… STOP!

Nu cifrele contează ci felul în care (tu pe tine te) gândești.

Această prezentare necesită JavaScript.

Temperatură? (e prima dată?) Tuse? Muci? Flegme? Toate astea sunt semne că organismul tău a recunoscut atacul și ia măsuri. Da, sunt semne de infecție dar diferența între infecție și moarte este imensă. Toate infecțiile prin care ai trecut te-au întărit.

E pandemie, mor oameni, spitalele sunt sub asediu, ne protejăm unii pe alții și știm cum. Dar nu ne pierdem cumpătul. Frica este ucigașul principal în zilele astea.

Așadar, respirați, priviți soarele, și vedeți ce puteți face. Viața se va relua și va fi nevoie de oameni care nu-și pierd cumpătul.

litania impotriva fricii

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: