Biodiversitate (…intimă)

În articolul precedent ”definesc” biodiversitatea ca fiind formată din organisme între care interacțiunile sunt suficient de complexe încât să creeze echilibru (stabilitate în mișcare)

Dar așa cum universul este și micro și  macrocosmos, complexitatea este aceeași în interiorul nostru.

De o vreme, studiind bolile specifice țărilor civilizate s-a descoperit microbiomul. (sau microbiota)

Genomul nostru (celule care au codul nostru genetic), diferă cu maxim 0,1% de la om la om, însă diferenţa la microbiotă (3 kg de celule străine-genetic-nouă) poate fi şi de 50%. Microbiomul detine 3,3 milioane de gene unice (care codifica proteine), in timp ce intregul genom uman are aproximativ 23.000 de gene. Dacă le socotim la bucată sunt de 10 ori mai multe decăt celulele unui organism (10 urmat de 13 zerouri!)

Astea sunt bacterii, arhee (unicelulare fără nucleu), alge unicelulare, protozoare, ciuperci, virusuri și viermi  (le ucidem cu Anti-Biotice și le înmulțim cu Pro-Biotice) sunt microorganisme care populează pielea, gura, nasul, urechile, tractul digestiv și respirator și, bineînțeles, vaginul. Astea multe, puțin cunoscute, interacționând, influențează de la starea psihică până la oricare dintre bolile descoperite în ultima sută de ani.

Acuș, acuș, știința de vârf o să recomande viața lângă grajd și toaleta din fundul curții. O viitoare lecție pentru omenirea din mileniul 3 !

Așa cum pădurea veche, ferită de drujbă, este mai rezistentă decât plantațiile inginerilor nemți, la fel microbii care ne populează (intestinul gros) pot să ne susțină sănatatea prin complexitatea lor.

Te îmbolnăvești nu pentru că faci ceva greșit, ci pentru că faci prea des si prea mult ceea ce de mult timp tot faci.

În permacultură se zice ”Primele și ultimele tale fructe sunt ale păsărilor, animalelor și gâzelor” (Sepp Holzzer) și ah, mi-a plăcut și: ”Nu te văita că ai o invazie de melci în grădină, de fapt ești zgârcit și nu vrei să împarți grădina cu rațele și cu gâștele”.

Nu mă pune la pat virusul gripei ci lipsa acelor microbi care abia așteaptă (în mine) să se hrănească cu acel virus. Nu din cauza încălzirii planetare ard pădurile ci pentru că mâncăm, consumăm și ardem ”instalația de răcire” a Pământului.

Încerc să o formulez mai brutal:

Nici un purtător de viermi intestinali nu are alergii !

De aceea Biodiversitatea este o chestiune intimă. În caz că vă interesează domeniul aici aveți un articol și dacă aveți timp și preferați să învățați de pe video, iată aici.

 

 

2 răspunsuri la „Biodiversitate (…intimă)”

  1. […] de spre microbi viruși și altele nevizibile ochiului în unul din primele articole de pe blogul ăsta. N-o să repet că nu am putea supraviețui fără ele. dar o să încerc să le […]

  2. […] curăță calea către plămâni. Intestinul gros și vaginul(mai ales) sunt apărate de microbi (biodiversitatea intimă) care sunt în simbioză cu restul organismului din primii ani de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: