Am foarte multe situații în care turiști reclamă situații neplăcute. Le iau pe rând. În timp.
Și iau unul dintre exemple: Gunoaiele de pe marginea șoselei asfaltate și mai ales din parcările aceleiași șosele.
Aproape toți (75%) sunt de acord cu respectarea legii și pedepsirea celor care aruncă gunoaiele. Dar este evident pe teren că peste 75% sunt cei care o fac.
Nu au remarcat că unele parcări sunt asfaltate, semnalizate, cu tomberoane de gunoi și mese și bănci pentru picnic, iar alte parcări (cele mai poluate) nu au nici una din amenajările pomenite.
Nu am întâlnit nici unul care să realizeze că un loc înafara carosabilului care nu este semnalizat, nu are nici o dotare s-ar putea să nu fie parcare legală.
Cu atât mai puțin oameni decenți, care nu se gândesc să încalce legea, parchează lateral pe spațiul verde (care a incetat să mai fie verde din cauza celor ca ei) și în timp ce se plâng de lipsa dotărilor nici nu le trece prin cap că pot fi amendați pentru parcare ilegală.
Mai avem situația unor turiști care pun o pătură la umbră și mănâncă în natură.
Pățesc și eu la fel. Când nu prea am habar de lege, o respect, dar respect legea din capul meu! Care de obicei este o regulă etică. Sunt extrem de ofuscat când se lasă cu proces verbal. Și încep brusc să vociferez împotriva legilor ”proaste”.
Observați că pentru a combate deșeurile dăm amenzi pentru orice altceva decât aruncarea deșeurilor? Că așa e când începem să dam amenzi pentru nerespectarea legilor.
Se pedepsesc în primul rând abaterile care pot fi dovedite ușor.
Nici mie nu-mi convine să iau amendă că nu traversez pe zebră noaptea la ora 4 când nu e nici o mașină pe străzi. Dar, cînd se rezolvă prin lege și pedeapsă o problemă socială, fenomenul este normal.
Legile ușor de aplicat duc la abuzuri și
cele dificil de aplicat favorizează infractorul.
Cetățeanul aflat între aceste două extreme este victimă și propagator pentru discuțiile ”etico-justițiare”. Așa se lămuresc și scandalurile(bătăliile) despre(dintre) corupție și justiție care v-au stricat buna dispoziție de o vreme.
Dar toate astea sunt introducere la întrebarea: Dumneata respecți legile?
Sau nu le respecți pentru că… … (motive se gasesc și unele etice sunt justificate)
Strângerea gunoiului este uneori de zeci de ori mai dificilă (și mai scumpă!) în România decât într-o țară curată unde cetățenii nu aruncă deșeuri în halul în care noi o facem.
Știați că există, plătiți tariful de vizitare?
Atașăm legea picnicului (mai puțin de 4 pagini scris rar) pentru cei care au răspuns pozitiv la intrebarea de mai sus. Veți vedea, acei dintre dvs. care sunt dispuși să fie sinceri că încălcați frecvent legea.
Lasă un răspuns