Neanderthal și guvernarea digitală

E vorba despre încredere. (Banii sunt bazați pe incredere…)

Capacitatea de a colabora cu alții. Povestea în care se înrolează oamenii. Este abilitatea de a coagula, de a uni oameni în număr mare. Asta a dat câștig de cauză lui homo sapiens atunci când s-au întâlnit pe aici cu Neandertalienii. Este singura calitate care ne-a permis să fim cel mai mare prădător de pe planetă.

Capacitatea de a colabora (=acceptarea Celuilalt!).

Grupurile de animale și oamenii dezbinați,  nu pot forma grupuri mai mari de 40 de indivizi pentru ca lupta pentru leadership slăbește masculii.

Homo sapiens vorbea foarte bine. Leaderul era cel care știa să comunice. Știa să le ceară celorlalți să își pună viața în pericol. Tough, tre să le spui o poveste în care sunt actori, sunt implicați direct, o poveste în care ei se sacrifică și câștigă în același timp. Și să creadă, să priceapă că este exact așa, deși este ilogic.

În condițiile în care nu avem habar despre cum va arăta societatea în următorii ani, este normal să oftăm după camaraderie și colaborare umană, dar dacă (hop!) Dar dacă aceasta nu a existat decât în perioadele de mare belea când supraviețuirea era în joc.

Oamenii colaborează când le e pielea la bătaie, și concurează între ei în rest. Când viața era mai incertă pe Pământ religia a facut minuni (din punctul ăsta de vedere)

Nu cumva atunci când foamea nu mai e o problemă oamenii încep să se sape reciproc? Nu cumva sute de ani de manipulare dinspre lideri (religioși, politici, media, vânzători) ne-au făcut incapabili de încredere în cel de alături? Suntem condamnați să ne sabotăm unii pe alții permanent până dăm de Necazul cel Mare?

Există semne cum că trecem într-o eră în care transferăm încrederea către softuri din ce în ce mai inteligente.

Exemple  Uber sau Airbnb. Există chiar în românește bancomate care schimbă monezi virtuale . Toate aceste tehnologii care înlocuiesc încrederea au un numitor comun: descentralizarea. Sunt tehnologii în care nu iau decizii decât beneficiarii. Activitați care se pot desfășura fără implicarea statului. În țările cu o democrație reală conducerea politică încurajează tehnologiile descentralizate.

Nu a murit colaborarea, ci se face descentralizat.  Liantul omenirii, încrederea capătă o altă formă. Există tehnologii care pot înlocui chiar guvernul (exact astea nu sunt testate complet dar decât un guvern corupt e mai bun unul digital)

Dacă durează 90 de secunde ca să votez (online) puteți organiza 2 referendumuri pe lună!

2 răspunsuri la „Neanderthal și guvernarea digitală”

  1. Nu cumva sute de ani de manipulare dinspre lideri (religioși, politici, media, vânzători) ne-au făcut incapabili de încredere în cel de alături? Foarte adevarat spus. Eu cred ca societatile dezbinate vor fi supuse pieirii. Ar trebui sa valorificam ceea ce ne uneste si sa diminuam diferendele si nu invers. Toate acestea ar trebui constientizate de fiecare individ in parte. Constientizarea e strict legata de nivelul de educatie si cultura. De aici si rolul crucial al sistemului de invatamant. Un simplu aspect care ar trebui sa dea de gandit: De ce Logica a disparut ca materie? De ce conceptele ei esentiale nu ar putea fi vulgarizate si predate tuturor inca din clasele primare.?De ce oare este sustinut un sistem axat pe memorarea unui bagaj de informatii care in marea lor majoritate nu vor avea nici o aplicabilitate in viata individului? De ce conceptul renascentist Homo Universalis este ignorat complet? Oare generatiile viitoare sunt sortite sa ingroase o masa amorfa dpdv rational si usor modelabila.?Traim vremuri de sclavie informational-economica poate mult mai dura decat cea fizica specifica antichitatii.
    Felicitari pentru articol.

    1. Cei care iși permit să facă planuri pe termene lungi (peste generații) subscriu teoriilor care prevăd 80% din omenire inutilă datorită inteligenței artificiale. Școala de la a-V-a la a- XII-a e o investiție inutilă; dă peste 80% rebuturi în lumea de mâine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: