Ceea ce face locul deosebit este fereastra laterală. Cândva, probabil când dinozauri trăiau pe aici, apa se scurgea pe acea fereastră ca o cascadă către Dunăre. Sunt doar trei peșteri in Romania unde Natura a creat așa ceva (Templul Șinca Veche și Ghețarul Focul Viu). Fereastra este in așa fel poziționată încât de la echinoxul de primăvară la cel de toamnă o rază de soare intră pe acolo și cade pe podeaua peșterii în fiecare dimineață cu soare. Fenomenul este impresionant, fotografiile făcute în acel moment sunt defecte sau foarte deosebite, sunt turiști care vin special să simtă pe propria piele magia razei care cade în pântecul pământului. Dacă e liniște, în acel moment simți fără să auzi un fel de muzică… Aceasta e partea spirituală a locului, adică fiecare simte altceva (sau nimic) după cum e el pe dinăuntru.
Fereastra laterală a facut pestera locuită de oameni epocii de piatră. Se poate face focul înăuntru, apa nu îngheață iarna și în plus intrarea îngustă, mascată de vegetație lângă râul plin de pește; La nici 200m distanță au fost studiate temeinic Peșterile Cuina turcului și Climente unde s-au gasit urme ale oamenilor de peste 13 000 de ani vechime.
In preajma erei noastre, piatra centrală peste care trece raza in fiecare dimineață era folosită de daci în ritualuri dedicate lui Zamolxe. S-au gasit urme de ceramică și oase de animale sacrificate in jurul acestei pietre care pare a fi chiar prelucrată mecanic (fața dinspre intrare).

Azi sunt numiți șamani, preoți sau asceți. Printre daci erau numiți kapnobatai, polistai si ktistai. Termenul de kapnobatai inseamna „cei care umbla prin nori”(Vasile Pârvan) Polistai se traduce prin „intemeietorii de orase” ceea ce ar putea insemna ca această castă preoțească ar putea fi invățători. (tribul din care provenea Isus „invatatorul”, esenienii erau comparati cu polistaii daci.) Ktistaii, „intemeietorii de neam”, ar putea fi casta preoteasca care practica medicina. Sunt de asemenea mentionati Dahii ”cei care deveneau lupi” (Vezina (secundul sau preotul lui Decebal) este un exemplu)
Ritualuri dure uneori mortale marcau trecerea unui dac printre cei pomeniți mai sus. Grota Veterani oferă condițiile necesare pentru câteva din acestea dar pentru că unele sunt extrem de periculoase nu o să scriu despre asta.

Este pomenita în acte din 1439 (reparată de Iancu de Hunedoara) cetatea Peth care reapare prin documente de câteva ori până în 1539.
Sunt pomenite și încă nedeterminate exact Marecobila (1692) și Pescabara (Marsigli stampă) două fortificatii vechi pe care austriecii le repară si le folosesc în anii viitori.
Este avansata de catre Roșu Maria (cea mai documentată sursă pe care am găsit-o până acum) ipoteza că Marecobila si Pescabara sunt ramașițe în 1692 ale cetații Peth din secolul XV.
De la bătălia din 1692 (povestita aici) pestera se numește Veterani. După această dată austriecii construiesc o fortareață pe malul Dunării de la ieșirea Ponicovei pâna la intrarea în Cazane; In dreptul Peșterii Veterani zidurile erau dublate.
În 1788 luptele au pus față în față 8000 de turci si se pare că mai mult de 2ooo de soldați imperiali. Raportul unuia dintre participanți este tradus aici.
Alte surse de informații:
Despre peșteră sau dacă vă deranjază conspirațiile.

Dr. Vasile Boroneanţ, The Mesolithic Habitation Complexes in the Balkans and the Danube Basin, Living Past, 1, 1999
Alexandru Dinu University of Wisconsin–Madison. The Mesolithic at the Danube’s Iron Gates: new radiocarbon dates and old stratigraphies
Luigi Ferdinando Marsigli-Danubius Pannonico-Mysicus 1627 (ed. Franceză)
Asociatia Romana de Speologie 7/2010 Studii de preistorie Altare de lut la Cuina Turcului.
Cosmin Suciu si Silviu Istrate Purece Descoperiri arheologige din Banatul Romanesc – Repertoriu (Sibiu 2006)
Ioan Aurel Pop Radacinile medievale ale Regiunii (Provinciei) istorice Transilvania (secolele IX-XIII)
Stefan si Alexandrina Negrea Pesterile din Defileul Dunării. 1969 Inst. Speol. Emil Racovită
prof. dr. loan-Aurel Pop ISTORIA TRANSILVANIEI MEDIEVALE:
DE LA ETNOGENEZA ROMANILOR PANA LA MIHAI VITEAZUL
Kladiva Ottmar
Istoria industriei în Banatul Montan
N. ILIEŞIU
MONOGRAFIA ISTORICĂ A BANATULUI
John Paget ESQ. Hungary and Transylvania

Die Veterani-Höhle am Eisernen Tor (Rumänien)
Zum 200. Jahrestag ihrer Verteidigung gegen die Türken
Von Heinz Holzmann und Heinrich Salzer (Wien)
IOAN HAŢEGAN
VILAYETUL DE TIMIŞOARA – CRONOLOGIA BANATULUI – ACADEMIA ROMÂNA FILIALA TIMIŞOARA
IOAN HAŢEGAN, LIGIA BOLDEA, DUMITRU ŢEICU
BANATUL ÎNTRE 934–1552 ACADEMIA ROMÂNA FILIALA TIMIŞOARA
Hungarian Speologycal Society Karszt es Barlang
William Beattie M. Danube Hystory
Alexandru Hegyi – West University of Timisoara – CERCETAREA PRIMEI EPOCI A
FIERULUI ÎN BANATUL ROMÂNESC. SCURT ISTORIC
Şofronie MUREŞAN , Daniel Lucian IANĂŞ – REPRESENTATION OF THE BANAT MOUNTAINS IN THE CARTOGRAPHIC DOCUMENTS OF THE 18TH CENTURY
Allgemeine Geschichte der Türken-Kriege in Europa von 1356 bis 1812
Despre ritualurile de transcendență dacice:
Lasă un răspuns