Grota Veterani 1692

Frederico Veterani (accent pe ultimul i) era General de cavalerie in armata imperiului austriac ce recucerea Banatului ocupat de turci. În 1692 în timp ce fortifica cetatea Caransebeșului proaspăt cucerită, Generalul ordonă căpitanului D’Arnau să se instaleze lângă grota asta numită pe atunci Piscabara cu 5 tunuri și 300 de soldați și să taie orice ajutoare pentru turci venite pe Dunăre.

veterani 1692

4000 de turci au încercat exact atunci să treacă pe aici pentru a ajunge la Timișoara.

Nivelul Dunării era cu 30 de metri mai scăzut (cât înălțimea unui bloc turn!) Apa era mai îngustă și învolburată (de aceea i se spune „Cazane”) Ambarcațiunile care treceau pe aici erau remorcate cu (uneori chiar 40 de) boi care trăgeau de pe maluri.

Pentru că trecerea era dificilă peste 2500 de turci au murit în acea bătălie care a durat 45 de zile. Turcii au primit întariri dinspre Belgrad (Pașa Ali) iar Soldații lui D’Arnau au luptat din interiorul grotei până au rămas fără munitie și hrană.

Austriecii (conform actelor de la Viena soldații erau jumatate ardeleni și vlahi…)au lansat o păcăleală tipic oltenească: Au scris o scrisoare în peșteră cu care un soldat a trecut printre stânci și nevăzut printre turci. S-a întors ca și cum ar fi venit dinspre Caransebeș, turcii l-au capturat și în „scrisoarea” pe care au găsit-o asupra lui au citit că „5000 de soldați imperiali se apropie să îi susțină pe cei din peșteră”. (sursa este o legendă locală)

Merita mentionați căpitanul Schröckengast care reușește să aducă provizii spargând blocada turcească și Căpitanul Johannes Michl care face eforturi pentru a slăbi presiunea asupra soldatilor lui D’Arnau atacând avanpostul Marecobila și apoi trecând prin Ponicova ca să atace prin surprindere turcii de pe platoul Ciucaru.

D’Arnau s-a predat dar și-a îndeplinit misiunea oprindu-i pe turcii care temându-se că vor fi atacați de „cei 5000” s-au retras.

Mai jos câteva imagini de atunci.

veteranicave2stampă Veteraniveterani333veterani erodbarlang

Generalul Veterani nu a cucerit atunci Banatul pentru Habsburgi. A murit în 1695 apărând Lugojul împotriva unei forțe turcești de peste 13 ori mai mare.

Fotografii din peșteră dintr-o dimineață a lui 2017:

 

3 răspunsuri la „Grota Veterani 1692”

  1. Acum inteleg de ce-l chema Veterani… Pai daca a trait peste 300 de ani pana in 1995, ce sa mai zic…

    1. Ha ha ! Mersi, am corectat.

  2. […] sunt defecte sau foarte deosebite, sunt turiști care vin special să simtă pe propria piele magia razei care cade în pântecul pământului. Dacă e liniște, în acel moment simți fără să auzi un […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: