agro, rural, eco, durabil.

E vorba despre altfel de turism. De câte ori vor să macine niște bani publici mahării din ministerul de resort mai inventează câte o etichetă ca astea din titlu.

De fapt turistul român pleacă după confort. Cei care nu de confort au nevoie, se relaxează cum vor ei.

Dacă nu concepi vacanța sau ”plecatuldeacasă” fără televizor, alcool și carne, încetează să mai citești acest articol. Du-te la ”all inclusive”, știu, te înțeleg, du-te.

Iată variante neconvenționale de relaxare mult mai interesante decât „turismul de masă” care este o parodie jalnică a succesului.

 1. Te vindeci de diabet. Dacă te muți (în gazdă!) la o tanti grădinăreasă de la câmpie și manânci o lună de zile doar legume culese direct din grădină. Nivelul insulinei revine la normal. Nimic gătit, totul crud și viu. O lună!
 2. Caută-ți locul tău de refugiu. Dacă mâine omenirea o ia razna unde fugi împreună cu cei dragi? Dacă nu știi, de ce să aștepți până omenirea o ia razna? Relaxează-te căutând un loc unde să-ți construiești Refugiul. Fă planuri, visează cercetează locuri. Nu căuta prea departe de locul unde-ți odihnesc strămoșii…
 3. Cercetează după o legendă, poveste, comoară. Devii un reporter care scotocește pe cont propriu pentru că subiectul te interesează chiar așa de mult. Devii eroul propriului roman de aventuri(încă nescris) sugestie 2
 4. Explorează-ți frica: „Peștera în care îți este frică să intri ascunde comoara pe care o cauți.” (Joseph Campbell) Mai nou ăsta se numește turism de aventură. Și e safe! Sugestie
 5. Găsește-ți locul unde să poți ține un post negru. Link către ce spune Arsenie Boca pe facebook
 6. Îți iei un an sabatic. (pomenit și în biblie) odată la 7 ani fă o altfel de muncă timp de un an; dacă ești șef fă-te om de servici intr-o fabrică, dacă ești IT-ist fă-te mânuitor de târnăcop pe una din veșnicile autostrăzi ale patriei. (dădeam și eu niște exemple…) Fă-o că-ți permiți și nu aștepta să te oblige viața…
 7. FKK vine de la frei korper kultur; in Germania acum vreo 20-30 de ani oamenii se relaxau umblând în pielea goală (locații special amenajate) România mai are locuri unde nu te întâlnești cu nimeni. Croația ne-a întrecut…
 8. Înfiază un sălaș (casă conac adăpost refugiu). Dacă e degradat, caută proprietarii obține acordul și repara-l. Apoi fă-ți câte o vacanță acolo, meriti.
 9. Fă-ti o gașcă. Și închiriați împreună un loc unde sa trăiți în comun o săptămână. Sau de ce nu, poți să-ți strângi prietenii și să clădiți împreună cabana!
 10. Infiază o bunică. Trăiește la țară, e cam singură, și dacă nu are condiții de cazare dar îți place locul, pune cortul, curăță wc-ul, repară bucataria.
 11. „Slow hike” un traseu de 6 ore făcut cu gașcă de pensionari in 2 zile. Fără efort cu foc de tabără seara.
 12. Învață să spui „vreau să”. Afla cui (cărei agenții de turism) poți (merită) să-i spui ceva de genul:
  1. ”suntem un grup de pensionari și dorim vara asta să petrecem o noapte pe un vârf de munte”
  2. ”vreau să discut ceva cu soția dar ea refuză să ducă discuția până la capăt vreau să ne duceți și să ne cazați într-o locație de unde nu se poate pleca fără ghid. Discuția ar putea dura 3 zile…” (ăsta e clientul căruia i-am cerut cazierul)
  3. ”Vreau să scriu ceva și am nevoie de o locație cu semnal 4g și curent electric unde să locuiesc singur. Prin apropiere trebuie să fie o batrânică care să-mi aducă micul dejun (2 ouă ochiuri cu jumări) și cina (o supă)…”
  4. ”Vreau un loc unde să mă refac: am pierdut totul, nu am unde să locuiesc, nu am nici un fel de venituri, știu să cos la mașină și …”
  5. ”Nu mi-am văzut fiul de când era copil. Caut o metodă să recuperez timpul…”

Cei mai bogați oameni de azi au timp pentru ei.

Cei înțelepți au aflat ce le e folositor.

(2022 nov 9) Există Via Transilvanica!

Ecoturismul are multe definiții dar dacă nu faci un mic efort ca să-ți croiești vacanțele pe sufletul tău ești doar turist. O să îți alegi din meniul agenției din meniul restaurantului, plătești sau nu prețul afișat, cumperi doar ceea ce alți vor să-ți vândă.

Hrana pentru suflet este unică și diferă după om timp și loc. Vacanța ta cu cei pe care îi iubești este o operă de artă. Va trebui să o inventezi și să o faci. Să fie!

Un răspuns la „agro, rural, eco, durabil.”

 1. […] Iată un articol care conține și câteva exemple. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: