Țuica țiganilor

în timpul nopții din 21-22 septembrie 1788, în timpul războiului austro-turc din 1787-1791.

Armata Austriei, cu aproximativ 100.000 de oameni , era cantonată în jurul orașului Caransebes. Avangarda armatei, un contingent de husari, a traversat râul Timiș în apropiere pentru a cerceta prezența turcilor. Nu exista nici un semn al armatei otomane, dar husarii au găsit un grup de țigani, care vindeau țuică. Cavalerii au cumpărat schnapps-ul și au început să bea.
Curând după aceea, trupe de infanterie au trecut râul. Când au văzut petrecerea, infanteria a cerut alcool pentru ei înșiși. Husarii au refuzat și, în timp ce erau încă beți, au improvizat fortificații în jurul butoaielor. O ceartă urâtă a urmat, și un soldat a tras cu arma.
Imediat, husarii și infanteria s-au angajat în luptă unii împotriva celorlalți. În timpul conflictului, infanteriști au început să strige „Turci! Turci!”. Husarii au fugit crezând că începuse atacul armatei otomane. Cea mai mare parte a infanteriei a fugit, de asemenea;

Armata cuprindea italieni din Lombardia, sârbi, croați și austrieci, plus alte minorități, dintre care mulți nu s-au putut înțelege. Situația sa agravat atunci când ofițerii, în încercarea de a restabili ordinea, au strigat „Halt! Halt!” Care a fost înțeles de soldații fără cunoștințe de limbă germană ca „Allah! Allah!”.
Când cavaleria a alergat către locul unde dormea restul armatei, au fost confundați cu trupele turcești și cineva a ordonat foc de artilerie. Între timp, toată tabără sa trezit la sunetul luptei și au tras în fiecare umbra, gândindu-se că turcii erau peste tot; În realitate, au împușcat soldați austrieci. Incidentul a escaladat până au primit semnal de retragere, iar Împăratul („Sfântul Împărat Roman”) Iosif al II-lea a căzut de pe cal într-un mic pârâu.
Două zile mai târziu, armata otomană a sosit. Au descoperit 10 000 de soldați morți și răniți și au luat cu ușurință Caransebeș

Notă:cifra de 10 000 nu pare a fi exactă dar prostia războiului este. Nu ratați povestea chiar mai comică a ocupației austriece în Oltenia.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: