Rezistența oltenească în preistorie

Când ”Eterna Terranova” va fi ocupată de străini o să vedeți ce înseamnă rezistența la olteni. Dar mă simt deja strâns cu ușa colea între Olt și Cerna și începui să mă documentez cum au procedat sub ocupațiile străine strămoșii lui Nea Mărin.

 • Darius rege persan pleacă pe la 500 îen să cucerească porturile de pe traseu și să-i bată pe Sciți (nordul Mării Negre până la Don) cu 600 de corăbii și 700 000 oșteni (Herodot dixit) Tracii din sudul Dunării au zis „poftiți să trăiiț!” Geții l-au șicanat (au pustiit în calea lui) și au cam mâncat bătaie. După prima iarnă Darius s-a retras deși nu voia nimeni să îi stea în cale.
 • Când Alexandru Macedon a plecat să cucerească lumea a luat-o către Perși unde erau imperii cu bogățiile strânse în cetăți. A ajuns până în India dar nu a ajuns încoace decât până la Balcani. Tracii care trăiau între el și Imperiul Persan( pe la Bosfor) i s-au alăturat fără comentarii. „poftiți să trăiiț!” În 323 îen Alexandru a murit lăsând Diadohii (urmașii) Lysimach, Cassander, Seleucus, Ptolemeu, Antigonus să stăpânească bucăți de imperiu(populat de neamuri aproape exclusiv trace).
 • Anno 313 Lismah rege local (Satrap după denumirea Persană(guvernator…))  se luptă pentru recucerirea marilor porturi de la Marea Neagră.Pică la pace cu Odessa și Histria. Nu prea reușește la Calatis unde Trebuie să lupte împotriva unui fost tovarăș de arme Antigonus Monophthalmus  (era chior). Lismah îl termină până la urmă pe Antigon (Ipsos 301) și se declară Satrap al traciei.(Dobrogea și sudul Dunării)
 • Prin anul minus300 Lismah vine cu oaste prea mică șise chitește pe dacii (=traci-geți din nordul Dunării) care îl trădaseră în bătălia cu grecii stăpâni de porturi. Ia bătaie și e umilit mai întâi fiul său apoi chiar el este facut prizonier al regelui dac Dromichaites. Restul poveștii e și prin manualele de istorie cu poze.
 • Geții au luat bătaie de la Bastarni (Bastarnae) (Sciți? sau Celți? localizați intre nistru și prut) prin 200îen când regele lor Oroles le-a poruncit să doarmă la picioarele nevestelor și să le ofere cunilingus până se dovedesc destul de bărbați să câștige bătăliile. (Trogus Pompeius – Istoria lui Filip Așa scrie, să mor!
 • Până în anul 30 era noastră Romanii îi încălecaseră pe toți dar nu și pe Tracii- Dacii- Geții de la nordul Dunării.
 • Anul 61 BC fratele lui Marc Antoniu, Gaius care era guvernator al Macedoniei (i se spunea Monstrul (Hybrida) pentru cruzimea față de populațiile locale) ia bătaie lângă Histria rău de tot. Lupta a fost decisă de Burebista(foarte probabil) aliat cu Akrosas (nume incert) care era lider al Bastarnilor
 • Domitian (împărat Roman) s-a crezut mai capabil dar a trebuit să plătească tribut Dacilor.

Ajunsărăm la Traian (luăm o pauză?)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diversele denumiri de popoare/triburi care erau (lingvistic) Traci: Ilirii, Dacii, Geții, Odrisii (sudvestul M Negre până la Bosfor),  mysienii (sau  moesi denumire romană pentru cei din Sudul Dunării) Frigieni și/sau Brigi(dincolo de Bosfor), Agatârși(actuala transilvanie sec 5îen)

Nu erau traci: , Carpii, și Sarmații și Costoboci(fosta Ucraină probabil Sciți, cuceriți de Burebista), Bastarnii despre care nu se știe dacă sunt sciți sau celți. nici lydienii și troienii (dincolo de Bosfor cam amestecați cu tracii)  Iazygii(Câmpia panonicăprobabil Celți) si nici Ilirii (Albania-Serbia de azi), Celții(Austria de azi ) Sciții(între Nistru ți Don)ajunși scoțienii de azi(!!)

Rămăsei la Traian? Reiau:

A-păăi veniră Romanii și făcură pod. Colea, la 5 minute de locul unde tastez.  Au fost întâmpinați cu „Să traiiiți, poftiiți, bine că venirăț vă dam tot ce vreți dar noi s’tem săraaci, ne-au și luat foc grânelee, dar ăia peste munți au aur, cum? Vă arăt eu drumul!”

O să  ziceți că îmi maschez duplicitatea dând vina pe moștenirea genetică. Recunosc!:

Un Vizigot spunea: ”Noi nu suntem viermi să ne hrănim zgârmând în pământ, suntem oameni și de aceea ne luăm tot ce ne trebuie cu sabia” (din istoria României scrisă de Neagu Djuvara)

Așa a fost toată mia aia de ani pe care n-o gasiți în istoria oficială (De la retragerea romanilor la Gelu, Glad & Menumorut)

Luptele s-au dat la munte unde „Bradul se rupe dar nu se apleacă” Oltenii mei sunt născuți sub salcie care „se îndoaie dar nu se rupe”. (Paranteză) Trogus Pompeius zice că Dacii locuiau la munte și Geții la câmpie (închidem paranteza)

 Pentru a patra oară strategia (pârjol în calea ocupației) este menționată de cronicari. Deducem o primă atitudine față de ocupația străină: „Veniși să mă încaleci? Să trăiiț, poftiiț’  dar plătește-mă că decât să-ți dau de mâncare mai bine nu mănânc nici eu” 

Romanii (lui Traian) au câștigat prin trădare, Decebal s-a sinucis ca un muntean de onoare ce era, iar ăștia ai mei de la câmpie ? Ce credeți că pățiră?

1000 de ani după ce plecară romanii strămoșii mei au făcut din arta comunicării o aptitudine inerentă supraviețuirii. De aici s-au ridicat conducători care doar dând din gură încălecaseră țara: Mihai Viteazu, Ceaușescu Dragnea.

Drobeta, dintr-un punct strategic inițial, a devenit primul centru urban din Oltenia romană și al treilea din Dacia, după Sarmizegetusa si Apulum. În timpul lui Hadrian (117-138) orașul a fost declarat municipium (121), când populația atinsese 14.000 de locuitori, iar în timpul lui Septimiu Sever (193-211) a fost ridicat la rangul de colonia (193) ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetățenii Romei. 

Un răspuns la „Rezistența oltenească în preistorie”

 1. Afirmațiile de mai sus sunt culese de un amator. Textul este scris de un ins care n-a înțeles la ce e utilă gramatica. Scuze.

  Autoru’

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: