Școala

Şcoala m-a dezamăgit şi eu am dezamăgit şcoala. Mă plictisea. Profesorii se comportau ca şi nişte sergenţi. Eu doream să învăţ ce doream eu să ştiu, iar ei voiau să învăţ pentru examen. Din această cauză eu nu valoram nimic, şi de multe ori mi-au sugerat să plec. Simţeam cum setea mea pentru cunoaştere era ştrangulată de către profesorii mei; notele erau singura lor metodă de evaluare. Cum poate un profesor să înţeleagă un tânăr cu un asemenea sistem? De la vârsta de 12 ani am început să suspectez autoritatea şi să nu am încredere în profesori.

Majoritatea profesorilor îşi pierd vremea punând întrebări care urmăresc să dezvăluie ce nu ştie elevul, în vreme ce adevărata artă a examinării constă în a afla ce ştie de fapt elevul sau ce poate să ştie.

Nu e foarte important ca cineva să înveţe date. Pentru asta n-are nevoie de facultate. Le poate afla din cărţi. Importanţa unei educaţii într-o facultate de arte liberale nu constă în învăţarea multor date, ci în antrenarea minţii pentru a cunoaşte ce nu se poate afla dintr-un manual.

Scopul educaţiei ar trebui să fie pregătirea unor oameni care să acţioneze şi să gândească independent şi care, în acelaşi timp, să vadă în slujirea comunităţii realizarea supremă a vieţii lor.

Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii.

Daţi în mâna educatorului cât mai puţine măsuri coercitive cu putinţă, astfel încât singura sursă a respectului tinerilor faţă de el să fie calităţile lui umane şi intelectuale.

E un miracol faptul că, în cele din urmă, curiozitatea supravieţuieşte educaţiei şcolare.

Albert Einstein
(14 martie 1879 – 18 aprilie 1955)

Două trei articole mai încolo susțineam o școală întoarsă pe dos în care educația este condusă de copii. Am constatat că nu e probabilă în România de azi. Acum, grație comentariilor primite realizez ce voiam să spun.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu e o pledoarie pentru o  altfel de educație, este un avertisment pentru cei care implicându-se în  ”discuția”  despre reforma învățământului pierd din vedere ceea ce se întâmplă deja.

Copii învață singuri. Scapă de obligațiile școlii și obstacolele puse de părinți și fără să creadă nimic și pe nimeni se informează singuri de pe internet (care nu-i ofensează deloc) Se informează singuri de asemenea pe orizontală (colegi de școală și prieteni virtuali)

Discutăm ca proștii de spre școală, democrație, curriculum etc,etc. și copii ăștia au zero încredere în educatori și toate  cele legate de școală. Mai mult de atât,au descoperit cum să se informeze singuri. Și o fac deja.

7 răspunsuri la „Școala”

 1. Un copil nu si poate ghida cautarea si consolidarea anumitor cunostiinte. Nu poate sa si ghideze demersul nici sa urmareasca progresul. Din punctul meu de vedere exista materii de baza care ar trebui sa constituie fundatia: Logica, gramatica,algebra, geometria si literatura implementata progresiv. Apoi intr adevar fiecare ar trebui lasat sa descopere si sa aprofundeze ce vrea.

 2. Spui cum ar fi de preferat și ai dreptate. Eu spun cum e acum. tinerii se informeaza singuri cu superficialitate fără fundamente (nici măcar logica) Consecințele sunt. Și una din consecințe este că școala așa cum o dorim dispare.

 3. Se vrea sa dispara.. Cine vrea oameni capabili sa analizeze in jurul lor si sa fie greu de manipulat.. Avem nevoie de superficiali care sa accepte informatia livrata fara multe intrebari.. Ne indreptam usor spre era in care iinteligenta artificiala ne va asista , dar in functie de posibilitati. Ce nevoie sa mai avem de creier cand o sa l avem pe al doilea intr un dispozitiv.

  1. Asistăm la o încercare de asanare în oameni a moralei și a … principiilor? Aici ajungem?

 4. Da si e interesant ca se face prin informatie in exces.. Suntem asaltati zilnic de un flux de informatii impresionant.. Unii se protejează , altii consuma fără a inregistra nimic.. Un om care traia acum câteva sute de ani in câteva zile ar lua o razna tocmai pt ca n ar putea face fata.

  1. De aia ăștia mai aerisiți la cap practică meditația, de aia amatorii de ieșiri în natură sunt mai fericiți? Și copii școliți acasă sunt mai stabili emoțional? (cunosc câțiva!)
   Mă înțelegi deci de ce vreau să închid școlile!! 🙂
   Glumesc, mulțumesc pentru feedback.

 5. Pentru nimic. Continua sa scrii. Imi plac articolele tale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: