Cu capu-n ceață, cu păsărica-n piață

Despre ceața și păsăricile din cap.

In Munții Godeanu este ceață 200 de zile pe an. În rest este furtună sau vânt. Când sunt toate astea în acelaș timp se numește Boanghină.

Dacă te înghite Boanghina te rătăcești (ciudat!) chiar dacă stai pe loc, vizibilitatea poate ajunge la un metru și oricum nu vezi decât ce vrea să îți arate vântul. Dacă fulgeră sau se întâmplă alte lucruri stranii cel mai greu este să stai pe loc deși asta este indicația (specialiștilor)

Zgomotele pașilor se aud altfel, simți îm plămâni umezeala și îți freci ochii și îți privești palmele ca să te convingi că nu ți s-a albit vederea. După câteva minute sentimentul că ai putea să fii oriunde pe pământ, pe un alt continent sau pe o altă planetă este din ce în ce mai puternic. Am vazut sălașe, pietre ciudate și nu are rost să le mai caut ulterior pentru că sunt în ceață și numai acolo.

Atunci când sunt perfect și definitiv rătăcit apare o pasăre mică ce zboară prin preajmă; (ne știm de mulți ani) îmi aranjez  rucsacul, pelerina și mă iau după ea. Dacă dispare păstrez direcția și o găsesc așteptându-mă pe un smoc de iarbă. Minute mai târziu regăsesc poteca și păsărica s-a dus. Iar plec de capu’ meu, iar mă rătăcesc, iar apare și mă conduce pe traseu. De 5-6 ori mă pierd prin ceață și pasărea asta (or fi mai multe…) mă scoate la liman.

N-am spus nimănui asta (mă înțelegeți de ce…) până anul ăsta când în întimitatea unui ceai alături de un prieten (inginer (la cap)) văzând ceața venind peste noi am povestit cum mă orientez eu după păsărici.  ”Băă ești nebun, normal că pasările au pui pe aici dar departe de poteca umblată; Când te apropii de cuibul lor te momesc mai departe ca să-și apere puii. Te apropii de alt cuib te preia altă păsărică și dispar unde nu mai sunt cuiburi adică… pe potecă. E logic!” Am pus mâna la frunte și i-am dat dreptate.

Se numește  Pantăruș și e un vrăbete mai mic si maroniu. Își face cuibuirile în pământ pe pășunile alpine. Mă ajuta cândva să ies la liman. Era trimis de Spiritul Muntelui ca să nu mă prăpădesc. Pe vremea aia, odată, în mijlocul orașului, eram nevoit să iau o decizie grea; Am pus opțiunile pe care le aveam în jurul băncii pe care stăteam și am așteptat pasărea. A fost o decizie bună.

Dar iată ești sincer cu un deștept informat și rațional și tot ce îți este magic și supranatural s-a risipit. Și ceața asta e urâtă.  Ce să mai fac, constat trist următoarele:

1#           Dacă simți magicul în viața ta, TACI!

2#           Dacă îți simți inteligența inutilă  desfințezi altora dragostea speranța și entuziasmul.

Vine logica dispare magia.

 

 

13 răspunsuri la „Cu capu-n ceață, cu păsărica-n piață”

  1. Pentru prima oara cand iti citesc blogul,am impresia ca intrevad o raza de realism in rationamentele tale!
    Sa fie oare de vina pasarica???? 😉

  2. Avatarul lui LEVANTIN VELICUSAS
    LEVANTIN VELICUSAS

    …..pasarica aceea este sufletul tau care te vede ratacit, si nu numai in ceatza !!!!… ne ratatcim noi oameniiii…evident ca totul ese magik…inginerii nu vor sa recunoasca asta pentru ca nu ar putea accepta nu pentru ca nu pot ei intzelege…inginerii refuza magikul, din pacateeeee….o zi perfecta si lasa-te condus de pasaricile tale…poate vei gasi Tzara promisaaaaa…

  3. aaah! prefer să scriu din mina din mine

  4. Intrebare (tot de inginer): pasarica aia are pui tot anul? Nu ia si ea o pauza?Sau va rataciti numai primavara?

    1. Lasă calculatorul, ieși la geam, privește. Spune-mi care e prima pasăre care o vezi și distanța aproximativă până la Ea. dacă nu vine… vezi tu cândva una. Spune-mi ce pasăre la ce distanță. Și o să îți spun ceva (nou!) despre tine.

  5. Asta.i cu pasarica! Cum zice ggverb: „aia”!

    1. Aici studiile despre ingineri ca cei mai probabili teroriști https://ggverb.wordpress.com/2016/01/19/ingiiineri/

  6. Un inginer fara fantezie este unul slab profesional. Un inginer lenes este mai putin rational si isi pune la lucru imaginatia. Un inginer care duce rationamentul logic si rational in zona sufleteasca este demagog. De rationamente rigide ai nevoie in analiza dinainte si in calculele de dupa stabilirea solutiei de principiu. Stabilirea solutiei inseamna fantezie. Cand acceptam asta acceptam ghidarea pasaricii si nu ne intereseaza unde isi face cuibul decat daca suntem la tastatura. Sper ca nu am deranjat pe prea multi… 🙂

  7. Este o povestire foarte faina. Este o fabula cu oameni foarte faina. As aplica-o la „pupatorii de moaste” si la „super-oamenii” care muncesc la multinationale minim 75 de ore pe saptamana. Ultimii au acest soi de superioritate care se va risipi doar cand isi iau o lovitura crunta de la viata sau NICIODATA.

  8. Avatarul lui Nedelcu Ana Maria
    Nedelcu Ana Maria

    Gigi cand ne duci acolo? Ai promis!

  9. Avatarul lui Sorin Săndulache
    Sorin Săndulache

    Splendidă înfrățire cu natura și miracolele ei! Vă apreciez! Are miez și farmec!

    1. Mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: