Colapsul societăţii sau doar un drum către dictatură?

Despre cum va arata societatea în care vor supravieţui cei ce se nasc azi

Enclave – regiuni unde domneşte o lege locală şi unde oamenii sunt dispuşi să apere acea lege odată cu recolta fiecăruia.  Acestia pot fi mici comunităţi  sau poate ţări întregi. Condiţiile ca să reziste sunt: 1) Să se poată apăra  2) Să producă minimum necesar adică să fie autosustenabile  3) să exploateze resursele în aşa fel încât mediul să se regenereze(regenerabile).  (Elveţia, Israel, comunităţile Amish din SUA şi multe alte locuri în lume îndeplinesc deja condiţiile)

Dictatura este inevitabila zic sociologii (Serge Moscovici) care sustin că democratia naşte dictaturi şi acestea la rândul lor sucombă iscând democraţie . Dictatorul modern este mai puţin cunoscut.  Pare a fi o simplă căpuşe dar suge jumătate de PIB Se vor numi „cea mai democrată ţară din lume” dar vor fi dictaturi. (SUA de azi ca exemplu actual…)    19 %din PIB pe armament, 22% pe „social security” 17% la discreţia guvernului (statistica din 2012 http://en.wikipedia.org/wiki/File:U.S._Federal_Spending_-_FY_2011.png)

Anarhia ar merita studiată pentru că este mai degrabă o sperietoare ; Atunci când au fost la putere, anarhiştii spanioli au trăit vremuri pe care acum le numim utopice. Nu este un sistem de organizare socială ci mai degrabă momente (!!) de trecere între două orânduiri.  În Romania acestia se numesc (din motive legale cred) „Anarho –sindicalisti”

Se aud tot mai des scenarii apocaliptice prin şanţurile şi canalizările  pe unde curge media. Unul dintre aceste „droburi de sare” era previzibil:

Sfârşitul resurselor naturale (petrolul de exemplu).

Când s-o anunţa la TV sa ne facem stocuri de apă (păi ce-s prost! Eeu o să cumpăr bere!  Şi seminţe prăjite!  Este foarte plăcut să ai nişte beri in frigider şi să moţăi în fotoliu privind pe mai multe canale sfârşitul lumii în direct. Ei, şi dacă ajunge la mine la uşă ce, am încuiat!)

Când s-o anunţa la TV sa ne facem stocuri de apă însemnă că nişte companii de îmbuteliere au plătit să vă vândă mai repede de stocurile. Lăsaţi televizorul realitatea este dincolo de uşă, nu pe ecran prelucrată gata.

Când s-o anunţa la TV sa ne facem stocuri de apă şi tu încă priveşti ecranul este mult prea târziu pentru tine.

Mai întâi verific dacă este ceva adevărat in aceste zvonuri . Chiar se termină petrolul????????????????????????????????

Argentina face 18% din motorina din plante agricole.

Germania Din totalul consumului 26% este energie regenerabila (apa vânt soare) ; foarte mult!  Dacă ruşii ar taia gazele către Germania le-ar face un serviciu conducătorilor nemţi care ar avea motivele (şi duşmanii) necesare pentru a uni populaţia şi a strânge cureaua către era energiei gratis –nelimitată.

Romania stă destul de bine datorită hidrocentralelor: 22%.

In Suedia 49% din energia consumata este regenerabila Islanda a refuzat să plăteasca datoria externă. După 2008 prin referendum s-a stabilit că datoria ţării era urmare a unor presiuni din afară şi aceste presiuni contrare intereselor cetăţenilor. Islanda foloseşte energie geotermică în prportie de aproape 60% La fel se intamplă în Norvegia.  (http://en.wikipedia.org/wiki/File:European-union-renewables-new.svg)

Iată ce imi scrie un prieten din Elvetia. „ Sunt ajutoare de stat foarte mari pentru cei care practică agricultura traditională. Un fermier elveţian care creşte vaci după metoda tradiţională (ca în reclamele la ciocolată) sau cei care cultivă legume fără chimicale (eco…) au venituri peste medie doar din ajutoarele de la stat şi nici nu mai sunt interesati sa si vândă produsele; asta o face statul. Elveţia plăteşte cetăţenii ca să se întoarcă la agricultura feudală.

Din 2008 se pare că scade productia mondială de petrol în timp ce cererea creşte. Din 2008 nu s-au mai descoperit rezerve de petrol semnificative.  Gazele de şist, nisipurile canadiene, nu sunt petrol ieftin care ţâşneşte din pământ. Exploatările vor costa din ce în ce mai mult şi vor distruge natura pe suprafeţe fără precedent.hDE7A9BB3

Scenariu:  (e doar un scenariu oameni buni, nu mă supăr dacă nu mă luaţi în serios)

Se termină petrolul;  de fapt lumea, devenind conştientă că rezervele scad, intră în panică. Vor trece cincizeci de ani până dispar hidrocarburile dar ele devin mai scumpe şi începe panica. Bursele intră în panică. Preţul aurului  (galben sau negru) creşte.

Cei care deţin puterea vor folosi tot ce au la dispoziţie ca să evite această panică dar per ansamblu nivelul de trai al oamenilor va scade, protecţia socială este dar începe să lipsească, Statul în general având o capacitate de intervenţie din ce in ce mai redusă apelează la represiunea poliţienească care va fi văzută din ce in ce mai des. (staţi, dar asta se întâmplă deja!)

Statele impun aceleaşi legi dar mult mai strict; se strânge cureaua, tensiunea socială creeşte foarte brusc la cote de răzmeriţă căci oamenii frustraţi (furaţi de conducători) îşi fac viaţa grea unii la alţii. Un şomer strică nivelul de trai al familei lui, dar un şomer transformat în raufăcător strică sute de familii; Ghetourile marilor oraşe iau foc. (sună cunoscut?)

Primii 10-15 ani Oamenii sunt minţiţi în timp ce sărăcesc. Li se spune că este din cauza crizei, a războiului, din cauza preşedintelui (cad câţiva conducători) din cauza… Orice cauză este bună ca să acopere situaţia cumplită: A început sfârşitul.  In timp ce consumatorii sărăcesc, cei care au surplus (petrol) de vânzare sunt cuceriţi, mituiţi sau câştigă aşa de mult încât pot construi staţiuni de schi în deşert. (şi astea se întâmplă deja!)

Primii 2 ani de la instaurarea panicii la bursă preţul energiei de orice fel va ajunge la aşa cote incât acolo unde se pot exploata resurse vor dispărea legi, reguli, protecţia mediului. Dispare ziua de mâine din limbaj; vrem totul azi cu orice preţ. Energia, resursele în general, vor fi stoarse fără să conteze cum. Iar cei care pot să stocheze au nevoie de putere armată.

În urmatorii 3 ani devin prea scumpi fertilizatorii şi insecticidele din agricultură. Dispar medicamentele, toată industria chimică şi treptat dispare ceea ce este dependent de transport. Apoi orice depinde de infrastructură, adică : şcoala, poliţia, energia electrică,  comerţul devin posibile pe zone prea mici.  încetează orice extracţie şi orice industrie dependentă de combustibilii fosili.

Cade orice activitate economică si mor pentru inceput oameni de la oraşe. Se descoperă că banii nu ţin de foame, nu ţin de cald şi dispar. Iată doar exemple de butoaie cu pulbere:

50% din populaţia Greciei trăieşte în Atena!           Media mondială este 65% locuitori in oraşe!                     (doar 4% dintre americani se ocupa de agricultură!)

Pe zone mai mici sau mai mari vor prelua conducerea cei care azi sunt inafara legii. Aceştia vor avea mici armate care vor trăi doar din jaf.

7-8 miliarde de oameni vor mânca ce produce o agricultură demecanizată fără ierbicide fără îngrăşăminte, o agricultură de pe vremea când populatia planetei era de 1,5 miliarde. Adică se va muri de foame. Cine cultivă pământul are resurse şi îşi atrage jefuitorii deci singura soluţie ca să fii sigur că supravieţuieşti este să te asociezi cu cei care consumă ucigând.

Încă 10 ani şi vor distruge tot, vor mânca tot ce este comestibil se vor opri când „vor tăia ultimul copac şi vor frige ultimul peşte” (Fukuyama).  Atunci vor începe să se mănânce între ei.

Scenariul este ceva mai blând în zonele unde acum se fac deja pregătiri pentru acele timpuri.  Este cel mai rau în oraşele foarte mari şi în ţarile dependente de agricultura chimizată. Vor aparea dictaturi de tip militar şi dictaturi sprijinite de corporaţii străine în zonele care mai au resurse naturale; după secarea acestora dezastrele ecologice vor face viaţa greu posibilă.

Zonele greu accesibile (Tibet, Siberia,Oceania, Groenlanda, Alaska) vor fi aruncate cu 200 de ani înapoi din punct de vedere tehnologic dar vor avea pace.

Fiecare popor are in tradiţie o metoda de a supravieţui la astfel de vremuri (Kibutz-ul evreiesc, schiturile ortodoxe, gospodăriile cecene, chiar comunităţile de la munte, etc.)

Supravieţuiesc cei care sunt foarte departe de restul lumii sau sunt muşchi pentru muncă ori pentru războiul unui dictator (ne)văzut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă 100 de ani supravieţuiesc cei care pot face ceva util cu mainile lor şi cu resurse (regenerabile) locale.Câţiva utilizatori de maşinării vor fi trataţi ca nişte zei dar ei vor fi doar tirani locali. Media de viaţă coboară spre 40 de ani. De aceea ştiinţa care face maşinile să meargă nu mai poate fi transmisă. Ştiinţa şi maşinăriile dispar. Zeii cei vechi, inclusiv zeul tehnologiei mor în minţile terorizate de foame.

Dreptatea supremă va fi coborât pe pământ.

A min

Un răspuns la „Colapsul societăţii sau doar un drum către dictatură?”

  1. Frumos si delicat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: