Logica duală este fructul oprit

Şi o să întâlneşti intelepţi pe care îi asculţi cu respect şi nici un muşchi pe faţa ta nu va tresări când o să observi că se contrazic unul pe altul. Căci au dreptate fiecare chiar dacă nu susţin acelaş lucru.

O să repet asta şi ţi-aş da şi o palmă după cap ca să reţii sigur, dar deocamdată o să repet: Un Înţelept spune că sufletul este în neuronii din creierul tău, un altul zice ca sufletul este in inimă şi mai este unul (cam jegos!) care susţine că sufletul este colonia de microbi,acarieni şi bacterii cu care esti în simbioză. Tu să cauţi cum este posibil să aibă toţi în acelaş timp dreptate că adevărul este rostit de către înţelepţi dar fiecare stie câte un vers, două (unii (plecăciune)câte o strofă întreagă).

Să dai dreptate fiecăruia că are dreptate şi al patrulea! ăla pe care nu l-ai întâlnit încă şi va zice că nu există suflet. Are dreptate si al şaselea, şi al şaptelea şi elevul meu din clasa a VI-a care incă nu a învăţat să scrie si iţi spune despre suflet citând versurile unei manele şi ăsta are dreptate.

Şi nu e miraculos că  7 miliarde deoameni au 7 000 000 000 de opinii despre suflet si toate sunt adevărul?

Zici că dau cu logica de gard? (O violez? :)))E permis; Imi permit dacă mă jenează să o declar vinovată şi să o condamn la pulverizare. Adică nu mai poate fi duală: Adevărat şi fals sunt doua puncte pe acelaş cerc. Verosimile (logice) pentru noua lege (noua logică) sunt toate celelalte puncte de pe cerc. Terminarăm,  gata cu impărţirea faptelor între bune şi rele! De la Stefan cel Mare ştim deja că vor decide în aceasta speţă (bine sau rău) urmaşii Urmaşilor Urmaşilor Urmaşilor…

Alb şi Negru se mai găsesc la începutul şi sfârşitul lumii Bun venit curcubeului in paradigma asta logică. Imaginează-ţi că adevărul are 1000 de feţe, că binele este veşnic discutabil, răul te-ntăreşte, imaginează-ţi că fiecare frunză are alt gust şi între durere si plăcere există atât de mult loc încât esti tu cu totul acolo.! O lume fără teoriile chibritului, imaginează-ţi că în loc să spui „te iubesc” eşti nevoit să spui exact ceea ce simţi (..sau să minţi)

Vreau să spun că folosind logica duală (bine-rau; adevărat-fals; pentru-contra)  gândeşti atât de simplu încât nu vezi aproape nimic din realitate.  Este o teorie la care pritocesc încă. Ulterior o să văd dacă nu cumva trebuie aruncată la coşul de gunoi şi logica odată cu dualismul.

Fructul oprit era din pomul cunoasterii binelui şi răului ;  fructul oprit este gândirea asta care nu are decât 2 concluzii: La bal sau la spital.  Adam şi Eva au încetat să mai vadă grădina unde locuiau după ce au inceput să gândească logic-dual.  O exista vre-o pilulă ca-n Matrix care să te facă să gândeşti cu altă logica ? (multimodală) Ayahuasca, psilocibin, Muscăriţa?

In celălalt colţ al ţării se ciocnesc drezine; Când căutăm vinovaţii şi gasim unul care nu a acordat prioritate gândeşti dual (vinovat>sau<nevinovat)        Vinovatii  sunt în măsuri diferite toţi cei implicaţi inclusiv compania de transport,poliţia,  prefectura primăria, ministerul transporturilor, Primul Ministru, soţia aluia care a scăpat, tu, eu şi restul Lumii.

E complicat?

3 răspunsuri la „Logica duală este fructul oprit”

 1. „Logica: ştiinţa care se ocupă cu studiul formelor propoziţionale şi al argumentelor în propoziţii de diferite forme
  Opinia: propoziţie pe care CINEVA o consideră adevărată.”
  Acum , daca tu aderi la una din opiniile „inteleptilor „enumerati e strict legat de dezvoltarea ta ca si individ… Daca simpatizezi cu mai multe… ori esti in crestere…ori poate se trateaza 🙂

  1. Traind intr-o lume unde ceea ce manânc este fie bun fie rău orice decizie este sursă de stress. Presupun ca viaţa este infinit mai complexa si vinul din seara asta poate fi bun, rău sau dependent de context. Iată o logică botezată „trimodală” de către un prieten. O să revin cu argumente semnate de unii cu diplome. Dar ai dreptate, sunt in crestere SI ma tratez.

 2. Asadar avem Logici Aristoteliene caracterizate prin terţul exclus. Alba-Neagra

  Logica Paraconsistentă. Pornită de la Godell care sustinea ca orice teorie contine măcar un paradox. I se mai spune Inconsistentă. (dacă e fată-mare e deci virgină, deci tânără, deci nu e mare, deci paradox)

  Logica polivalentă sau multivalentă. care s-a impotmolit la cifra 7 de când Rene Thom a enunţat Teoria Catastrofelor dar au facut carieră Kleene şi incă vre-o 2 cu trimodalaa.

  Logica lu’ Łukasiewicz care lucrează direct cu infinite variante de adevăr

  Logica fuzzy unde graniţele dintre mulţimi sunt făcute din ceaţă.

  Şi ar mai fi logica inventată de marele GuGmann (textul de mai sus) care la întrebarea: „Maestre este ziua sau noapte afară?” răspunsul este:
  „Să ştii că ai dreptate”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: